Deşi închisorile secrete ale CIA sunt în curs de închidere, iar tehnicile dure de interogare au fost interzise, preşedintele american Barack Obama a menţinut intactă o „unealtă antitero“ controversată: dreptul de a răpi şi transfera suspecţi.
Potrivit cotidianului „Los Angeles Times“, sub termenii unui ordin executiv emis recent de Obama, CIA are în continuare autoritatea de a răpi în secret şi de a transfera „presupuşi terorişti“ în ţări care cooperează cu SUA.
Foşti şi actuali membri ai serviciilor secrete americane au estimat că „programul răpirilor“ va căpăta un rol chiar mai important decât a avut până acum, dat fiind că a rămas unicul mecanism - cu excepţia atacurilor cu rachete lansate de drone Predator - capabil a-i împiedica pe terorişti să circule în libertate.
Programul a devenit o pată pe imaginea CIA şi o sursă de critici internaţionale, pe măsură ce lumea afla de operaţiuni eşuate, confuzii de identitate şi acuzaţii că unii deţinuţi au fost duşi în alte ţări pentru a fi torturaţi.
Parlamentul European a condamnat răpirile, catalogate drept „un instrument ilegal folosit de Statele Unite“.
Unele dintre persoanele răpite au dat în judecată atât CIA, cât şi o filială a concernului Boeing, acuzată că ar fi cooperat cu agenţia, asigurând zeci de transporturi „clandestine“. Decizia administraţiei Obama evidenţiază faptul că bătălia cu al-Qaida şi alte reţele teroriste este departe de a se fi încheiat şi că, deşi America îşi închide penitenciarele, ea nu a terminat de luat prizonieri, apreciază „Los Angeles Times“.
Practica răpirilor secrete „este controversată în anumite cercuri şi a provocat o mare furtună în Europa, dar dacă este făcută în anumiţi parametri, este o practică acceptabilă“, a declarat, sub condiţia anonimatului, o sursă din noua administraţie americană.