În centrul oraşului, la câteva sute de metri de Primărie, ascunsă după blocuri, o clădire dărăpănată serveşte drept adăpost ciorilor. Locatarii unui bloc din apropiere o folosesc drept În centrul oraşului, la câteva sute de metri de Primărie, ascunsă după blocuri, o clădire dărăpănată serveşte drept adăpost ciorilor. Locatarii unui bloc din apropiere o folosesc drept uscător de rufe, ceea ce îi dă aspectul de casă bântuită.
Puţini ştiu că această casă este un monument de arhitectură vechi de aproape 200 de ani şi a aparţinut cândva poetului Vasile Alecsandri. În timpul comuniştilor, în clădire a funcţionat o grădiniţă, apoi s-a închis. „După revoluţie parcă am vazut nişte echipe de muncitori pe aici, şi apoi a fost lăsată în paragină”, ne-a spus Ioana Hazu.
Clădire „De interes naţional“, a nimănui
În fapt, clădirea a fost retrocedată către urmaşii proprietarilor de dinainte de război, iar în cele din urmă a ajuns în stăpânirea unui italian. Acesta s-a oferit să o vândă Primăriei Bacău, pentru aproape un milion de euro. Consilierii locali au considerat suma cerută exagerată şi au renunţat, mai ales pentru că un asemenea imobil este greu de recondiţionat.
„Clădirea este una de patrimoniu, din categoria A, de interes naţional. Orice reparaţie sau intervenţie în plan architectural nu se face decât cu aprobarea Ministerului Culturii”, a explicat Petru Cimpoeşu, şeful Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu din Bacău. Toate campaniile publice, demarate în ultimii ani pentru salvarea „Casei Alecsandri”, au eşuat, iar proprietarul nu a investit nici un ban pentru reabilitarea casei.
„Proprietarul va lăsa imobilul să cadă la pamânt de la sine şi se va alege până la urmă cu un teren foarte valoros în plin central oraşului”, a concluzionat şeful Direcţiei de Cultură.