Forumul Economic Mondial de la Davos s-a incheiat cu un apel privitor la necesitatea de a recladi sistemul economic global, fara a se gasi insa solutii concrete de iesire din criza, scrie BBC News.
Klaus Schwab, fondatorul reuniunii, a anuntat o "initiativa globala" de reformare a sistemului bancar, sistemului de reglementare si a celui de guvernare corporatista.
Timp de cinci zile, peste 2.000 de lideri politici si de business au discutat pe marginea a ceea ce unii au numit "criza capitalismului". Totusi, in cea mai mare parte discutiile s-au concentrat asupra problemelor, si nu a solutiilor. Tema oficiala a forumului a vizat "creionarea lumii postcriza", insa aceasta incercare s-a dovedit a fi prematura. In schimb, dezbaterile au evidentiat nesiguranta generala resimtita atat de politicieni, cat si de directorii de companii in incercarile de determinare a profunzimii crizei economice si gasire de solutii de iesire din criza.
Reuniunea a fost una marcata de teama, nemultumire profunda si amaraciune, in contrast pronuntat cu obisnuitele incercari de a ajunge la un consens. Aproape toti participantii au dat vina pe putinii bancheri prezenti pentru colapsul sistemului financiar.
Niciunul din cei prezenti la Davos nu a respins ideea ca economia globala se indreapta catre o recesiune profunda si prelungita.
Un participant a rezumat foarte bine situatia: "Nu stim ce sa facem, stim doar ca trebuie sa facem ceva si foarte urgent".
"Toti cei cu care am stat de vorba mi-au spus ca este cel mai sumbru Davos la care au participat", a declarat Kenneth Rogoff, profesor de economie in cadrul Harvard University.
Totusi, participantii s-au declarat in unanimitate de acord ca este necesar un sistem de reglementare mai strict. Politicienii, de la cancelarul german Angela Merkel la primul-ministru britanic Gordon Brown, au vorbit despre necesitat