Ca să identificaţi mai uşor cauzele apariţiei migrenelor, scrieţi despre ele într-un jurnal şi ţineţi în casă un tensiometru. Sursa: Hepta
Tensiunea foarte crescută ori foarte scăzută, oboseala, stresul, sinusurile înfundate ori chiar vremea rece pot da dureri puternice de cap. Medicii spun că este destul de greu să identifice factorul principal care declanşează migrenele, mai ales că pacienţii obişnuiesc să dea vina în special pe alimentaţie.
În cazuri mai rare, dar şi mai grave, tumorile pe creier pot declanşa astfel de dureri.
O metodă bună pentru a identifica cauza durerilor puternice de cap este să ţineţi un jurnal, recomandă specialiştii de la American Headache Society.
Studiaţi contextul migrenei
Pacienţii ar putea identifica corect durerile de cap, dacă ar studia contextul în care ele apar. Pentru a reuşi, ar fi util ca aceştia să aibă o agendă în care să detalieze episoadele dureroase.
Încercaţi să scrieţi în jurnal zilele în care se manifestă durerile puternice de cap, cum evaluaţi severitatea acestora pe o scală de la 1 la 10, cât de mult au durat acestea, cu ce le-aţi asocia, dacă au fost însoţite de greaţă ori vărsături, ce medicamente aţi luat şi în ce măsură şi-au făcut efectul.
Detalii despre activitatea pe care aţi avut-o în săptămâna respectivă ar putea fi, de asemenea, de folos. Dacă sunteţi femeie, mai pot fi utile informaţiile legate de menstruaţie.
Mai contează dacă în trecut aţi suferit lovituri puternice la cap (ex.: accidente la schi, accidente rutiere).
Valorile tensiunii sunt importante în astfel de situaţii, deoarece durerile de cap pot apărea ca urmare a tensiunii sub limită ori peste limita normalului.
„Când creşte presiunea sângelui, creşte şi presiunea intracraniană. Cutia cranaină este rigidă, nu se poate «dilata», de aici şi durerile de cap pute