» Curtea de la Haga a dat ieri verdictul in cazul Romania vs Ucraina, trasand o linie de "compromis" intre variantele propuse de Kiev si de Bucuresti. Astfel, Romania obtine 80 la suta din suprafata disputata si are dreptul de a exploata circa 70 la suta din resursele de hidrocarburi.
» Analistii sustin insa ca exista riscul declansarii unui val de nationalism impotriva romanilor, pe fondul campaniei preelectorale din tara vecina, mai ales ca presa de la Kiev considera ca prin acest verdict Ucraina a pierdut procesul.
» Presedintele Basescu considera verdictul de la Haga ca fiind "un mare succes" al Ministerului Afacerilor Externe.
Verdictul cu numarul o suta dat ieri de Curtea Internationala de la Haga solutioneaza litigiul dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre din jurul Insulei serpilor. Judecatorii Curtii au decis ca Romaniei i se recunoaste dreptul suveran pentru o suprafata de 9.700 de kilometri patrati de platou continental si zona economica exclusiva. Astfel, Romania obtine aproape 80 la suta din suprafata de 12.200 de kilometri patrati aflata in litigiu intre cele doua tari. Rossalyn Higgins, presedinta Tribunalului ONU, a anuntat ca Insula serpilor nu influenteaza linia de demarcatie, astfel ca nu s-au pronuntat asupra naturii acestei formatiuni maritime, care a primit o mare teritoriala de 12 mile marine.
Ucraina sustinea, pe de alta parte, in momentul pledoariilor, ca Insula serpilor este o insula si, drept urmare, ar trebui sa beneficieze de mai mult de 12 mile marine.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, in urma deciziei, Romania are dreptul de a exploata circa 70 la suta din rezervele de hidrocarburi aflate in zona platoului continental, Bogdan Aurescu, avocatul Romaniei la Haga, a spus, dupa aflarea verdictului, ca aceste resurse sunt estimate la