În ultimele două luni, bursa chineză s-a comportat destul de bine. Totuşi, indicatorii economici prezintă o imagine nu tocmai roz. În plină criză mondială, creşterea economică a Chinei din al patrulea trimestru al anului 2008 a ajuns la 6,8%, cel mai redus nivel din 1992. Investiţiile din piața de capital şi din domeniul energetic sunt în scădere, iar exporturile intră şi ele pe o pantă descendentă. Numai cererea internă este solidă. În contextul închiderii a mii de în
În ultimele două luni, bursa chineză s-a comportat destul de bine. Totuşi, indicatorii economici prezintă o imagine nu tocmai roz.
În plină criză mondială, creşterea economică a Chinei din al patrulea trimestru al anului 2008 a ajuns la 6,8%, cel mai redus nivel din 1992. Investiţiile din piața de capital şi din domeniul energetic sunt în scădere, iar exporturile intră şi ele pe o pantă descendentă. Numai cererea internă este solidă. În contextul închiderii a mii de întreprinderi, al scăderii valorii activelor, al prăbușirii acţiunilor fără acoperire şi al crizei imobiliare, este doar o chestiune de timp până când consumul intern va începe să scadă.
Un aspect pozitiv – în afară de scăderea inflaţiei – este creşterea puternică a creditelor, cu aproape 20%. Graţie bazei sănătoase în ceea ce priveşte capitalul, chiar dacă majorarea depozitelor de economii este slabă, băncile chineze sunt relativ bine echipate. Deoarece sistemul bancar este în mare parte etatizat, spre deosebire de Statele Unite, se poate obține, prin intervenţia statului, direcţionarea creditelor pentru sprijinirea economiei. Rămâne de văzut în ce măsură situaţia economică va fi stabilizată. Până la urmă, nici creditele ieftine și nici stimulentele pentru export nu vor avea prea mare impact dacă cererea externă continuă să scadă.
Probleme între China și SUA
În acest context, trebuie menţionat că noul secret