Extinderea bancilor occidentale in estul continentului a fost unul dintre factorii-cheie ai cresterii economice rapide a regiunii. Dar acum, bancile din tari precum Austria sau Grecia, care au primit miliarde de euro de la stat, trebuie sa faca fata presiunilor autoritatilor care le cer sa nu foloseasca banii primiti pentru a-si sustine operatiunile din Est.
Europa Centrala si de Est va fi afectata iremediabil daca bancile occidentale s-ar retrage de pe pietele din regiune, este semnalul de alarma tras de unul dintre bancherii prezenti la Forumul de la Davos de anul acesta. Problema este acuta in conditiile in care exista tari unde sistemul bancar este detinut in proportie de peste 80% de catre banci straine, iar economia reala nu poate functiona fara un sistem bancar sanatos.
"Acum masurile protectioniste abia daca se vad, dar semnalele sunt alarmante. Ce se poate intampla daca marile bancile se retrag din Europa de Est? Sunt tari in care sistemul bancar este detinut in proportie de peste 80% de institutii straine", a spus bancherul la Davos, citat de cotidianul economic Financial Times.
In Romania, bancile straine detin 87,9% din piata, in timp ce in Ungaria si Bulgaria cota acestora se ridica la 84,5% respectiv 83,2%.
O buna parte a datoriei externe a tarilor din regiune reprezinta de fapt datoria sucursalelor locale (in principal, sucursale bancare) catre companiile-mama din vestul Europei, ceea ce pune aceste state intr-o pozitie avantajoasa in fata actualei crize in conditiile in care este aproape imposibil sa li se taie sursele de finantare externa. In Ungaria, de exemplu, bancile straine au efectuat infuzii masive de lichiditate in cadrul subsidiarelor locale in toamna trecuta, cand inrautatirea conditiilor de pe piata locala a fortat guvernul maghiar sa apeleze la finantare din partea FMI si a Comisiei Europene.
In octomb