BNR va decide astazi relaxarea politicii monetare fie prin reducerea dobanzii de politica monetara, fie prin reducerea rezervelor minime sau - in scenariul cel mai optimist - o combinatie intre cele doua masuri, apreciaza analistii.
Consiliul de Administratie (CA) al BNR se intruneste astazi in a doua sedinta de politica monetara pe 2009, in care va analiza si Raportul trimestrial asupra inflatiei.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, anticipeaza o reducere a ratei de politica monetara, aratand ca masurile care vor fi adoptate vor reprezenta un indiciu pentru modul in care colaboreaza actualul guvern cu banca centrala.
El crede ca banca centrala va opera reduceri succesive ale dobanzii pe parcursul anului, in pasi marunti, de cate 0,25 de puncte procentuale, mentinand insa tot timpul un ecart de cel putin 3 puncte procentuale intre dobanda de politica monetara si inflatie, in paralel cu ajustari treptate ale rezervelor minime obligatorii.
Anghel considera ca economia isi va putea reveni fara o scadere treptata a dobanzilor, mai ales ca in noiembrie si decembrie s-au vazut reduceri ale creditului in termeni reali.
La cea mai recenta sedinta a Consiliului, din 6 ianuarie, BNR a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% si a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii la 40% din depozite pentru valuta si la 18% din depozite pentru lei.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, se asteapta la mentinerea dobanzii la 10,25% si la reducerea rezervelor minime obligatorii (la lei - 16%, dar posibil si la valuta - 35%).
"Atat timp cat dobanzile efective din piata monetara sunt mult mai mari decat dobanda de politica monetara, cel mai probabil este ca mai intai BNR sa faca injectii de lichiditate (inclusiv prin reducere de rezerva minima obligatorie) astfel incat dobanzile efective din piata sa sca