Tot mai multe firme tind să devină un fel de „clustere“ alcătuite din firme mai mici, persoane fizice autorizate etc. Motivul? Încercarea disperată de a reduce costurile salariale, care atârnă cel mai greu în bugetele de criză ale firmelor. Sunt economist, dar ocup un post de consilier de vânzări la un dealer de maşini. Patronul ne obligă să ne facem persoane fizice autorizate. Sunt agent de vânzări de cinci ani, iar acum firma la care lucrez îmi cere să mă fac P
Tot mai multe firme tind să devină un fel de „clustere“ alcătuite din firme mai mici, persoane fizice autorizate etc. Motivul? Încercarea disperată de a reduce costurile salariale, care atârnă cel mai greu în bugetele de criză ale firmelor.
Sunt economist, dar ocup un post de consilier de vânzări la un dealer de maşini. Patronul ne obligă să ne facem persoane fizice autorizate.
Sunt agent de vânzări de cinci ani, iar acum firma la care lucrez îmi cere să mă fac PFA. Firma mă obligă să devin PFA cu un salariu de 1.200 lei.
Lucrez la o firmă de consultanţă şi publicitate. Au trecut deja două luni de când m-am angajat, iar şeful meu nu vrea să-mi facă carte de muncă, pentru că doreşte ca toţi angajaţii să-şi facă PFA.
Toate declaraţiile de mai sus sunt culese de la persoanele venite să se înregistreze ca persoane fizice autorizate (PFA), la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Situaţia este similară în toată ţara.
Directorul ORC Bucureşti, Liviu Chiric, ne spune că numărul solicitărilor s-a dublat faţă de luna trecută. „De la 50 de înregistrări pe zi, acum avem peste o sută. Majoritatea solicită înmatriculări pentru PFA, deşi procedurile şi costurile sunt similare şi pentru celelalte forme: întreprinderi individuale sau familiale.“ Nu sunt necesare explicaţii. Motivele invocate de solicitanţii intervievaţi la ghişeele de la parterul ORC sunt