În contextul economic actual, previziunile referitoare la investiţiile companiilor din România în promovarea pe canalele tradiţionale de comunicare sunt sumbre. Topul investitorilor în publicitate rămâne dominat de FMCG. Sir Martin Sorrell, preşedintele executiv al WPP, al doilea jucător pe piaţa mondială a serviciilor de publicitate şi PR, spunea recent că toate canalele tradiţionale media, inclusiv televiziunea şi ziarele, nu vor mai atinge recordurile de profitabilitate
În contextul economic actual, previziunile referitoare la investiţiile companiilor din România în promovarea pe canalele tradiţionale de comunicare sunt sumbre. Topul investitorilor în publicitate rămâne dominat de FMCG.
Sir Martin Sorrell, preşedintele executiv al WPP, al doilea jucător pe piaţa mondială a serviciilor de publicitate şi PR, spunea recent că toate canalele tradiţionale media, inclusiv televiziunea şi ziarele, nu vor mai atinge recordurile de profitabilitate de până acum. Din păcate, acestea sunt prognozele şi pentru piaţa locală.
Astfel, potrivit Alfacont, în perioada 1 - 25 ianuarie 2009, numărul spoturilor difuzate de posturile de televiziune din România a scăzut la 62.845, faţă de 92.366 câte au fost în aceeaşi perioadă a anului trecut. Nici radiourile nu stau mai bine, numărul reclamelor transmise în perioada menţionată mai sus reducându-se cu 1.535. Există însă domenii, precum cel al bunurilor de larg consum, de exemplu, în care companiile nu-şi pot permite să excludă complet din strategiile de marketing canalele tradiţionale de comunicare. De ce?
„Dacă analizăm încărcările mediilor tradiţionale la acest început de an vom vedea că ele sunt cu circa 75% sub media anilor anteriori, iar din mult prea puţinele reclame difuzate astăzi marea majoritate sunt din partea advertiserilor FMCG“, spune Octavian Popescu, managing director al agenţiei Initiative.