Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la nivelul de 10%. Decizia va intra in vigoare de maine, 5 februarie. Contrar asteptarilor pietei, banca centrala a hotarat sa pastreze neschimbat nivelul actual al rezervelor minime obligatorii, atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta. Reducerea dobanzii a fost solicitata de Asociatia Romana a Bancilor, in scopul stimularii creditarii si a cresterii nivelului lichidit
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la nivelul de 10%. Decizia va intra in vigoare de maine, 5 februarie. Contrar asteptarilor pietei, banca centrala a hotarat sa pastreze neschimbat nivelul actual al rezervelor minime obligatorii, atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta.
Reducerea dobanzii a fost solicitata de Asociatia Romana a Bancilor, in scopul stimularii creditarii si a cresterii nivelului lichiditatilor din piata.
In prima sedinta din an, tinuta luna trecuta, BNR a permis bancilor sa refaca normele de creditare pentru imprumuturile ipotecare.
BNR a pastrat neschimbata dobanda de la sedinta din 31 iulie 2008. Astfel, reducerea de azi, readuce nivelul dobanzii la cel din iunie anul trecut (10%).
UPDATE
Analistul financiar Bogdan Baltazar apreciaza ca "reducerea este una nesemnificativa, mai mult cu rol simbolic. Singurul impact pozitiv pe care il poate avea in piata este cel asupra dobanzii lombard, la care bancile se imprumuta de la BNR. Cred ca este o dovada de neincredere a bancii centrale in politicile fiscale ale guvernului. Nu stim daca va reusi sa deficitul bugetar pe care l-a promis, nu stim cat de buna va fi colectarea pentru ca este o perioada de criza. BNR a luat o decizie mai mult dintr-o pozitie de asteptare".
"Consider ca o