Papagalul Ara cu cap albastru a fost văzut prima oară în pădurile tropicale din estul Perului, vestul extrem al Braziliei, dar şi în nord-vestul Boliviei.
Papagalul Ara cu cap albastru populează pădurile deschise, chiar şi pe cele unde se fac defrişări, conform site-ului www.birdlife.org. Aceste păsări trăiesc în perechi sau stoluri mici.
Papagalul Ara cu cap albastru este o pasăre de dimensiuni mici, corpul său atingând maximum 40 cm. Penele de pe corp sunt de culoare albastru-cenuşiu, cu irizaţii verzui. Ciocul este pal. Capul este acoperit cu pene de culoare gri-cenuşiu, iar ochii sunt galben aprins, cu inele roşii în jurul irisului. Coada este lungă şi conică şi este colorată în albastru şi verde. Un exemplar adult poate atinge o greutate corporală de 295 g.
Papagalii Ara cu cap albastru sunt păsări vioaie, care necesită un spaţiu generos. Sunt jucăuşi, iar stăpânii lor ar trebui să le asigure jucărioare, bucăţi de lemn pe care să le poată ciuguli şi ramuri de arbori care nu sunt toxici. Pentru a-i feri de pericole şi accidente, papagalii Ara de companie nu trebuie să fie lăsaţi nesupravegheaţi prin casă deoarece pot găsi adesea articole toxice sau periculoase.
Majoritatea papagalilor sunt monogami şi partenerii formează adesea perechi pe viaţă, petrecându-şi timpul împreună. Cuplurile întăresc legătura dintre parteneri hrănindu-se reciproc şi curăţându-şi unii altora penele, iar în timpul ritualurilor de curtare, masculii în general se etalează în faţa partenerelor, prin variate posturi şi mişcări. Prin acestea, papagalul mascul îşi pune în valoare petele viu colorate ale penajului.
Condiţii de viaţă
Papagalii Ara cu cap albastru sunt adaptabili şi se vor acomoda într-un adăpost corespunzător ca dimensiuni. În colivie, ei trebuie să aibă suficient spaţiu, astfel încât să se poată mişca uşor. O colivie mare este p