Indicele preturilor de productie din Europa a scazut mai mult decat asteptarile analistilor in urma scaderii pretului petrolului, alimentand speculatiile cu privire la o noua reducere a dobanzii de referinta de catre BCE. Preturile de productie au scazut cu 1,3% in decembrie, mai mult decat asteptarile de 1,2% dar sub scaderea record de 2% din noiembrie. Rata anuala de crestere a preturilor de productie a scazut la 1,8%, cea mai mica valoare din ultimele 16 luni.
Cresterea pretului energiei a fost de 2,1% in decembrie, fata de 6,2% in noiembrie, o noua indicatie a reducerii rapide a presiunilor inflationiste din zona euro.
Vanzarile retail din Germania au scazut in decembrie pentru a treia luna consecutiv din cauza cresterii continue a somajului. Dupa ajustarile sezoniere, scaderea a fost de 0,2%, dupa ce in noiembrie fusese de 0,1%. Inflatia a continuat sa scada, ajungand la 1,1% in ianuarie, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.
La randul sau, somajul a crescut in ianuarie pentru a treia luna consecutiv, ajungand la 7,8%. Guvernul german estimeaza ca economia se va contracta cu 2,25% in 2009, iar deficitul bugetar va fi de 3% in 2009 si de 4% in 2010.
Banca Angliei a anuntat ca a acceptat garantii in valoare de 287 de miliarde de lire in cadrul programului de imprumuturi pentru bancile aflate in criza de lichiditate. BoE a evaluat garantiile la 242 miliarde, o diferenta de 16%, si a oferit in schimbul acestora bonduri de trezorerie in valoare de 185 de miliarde de lire. BoE estimase initial o cerere de 50 de miliarde de lire in cadrul acestui program. Indicele preturilor de productie din Europa a scazut mai mult decat asteptarile analistilor in urma scaderii pretului petrolului, alimentand speculatiile cu privire la o noua reducere a dobanzii de referinta de catre BCE. Preturile de productie au scazut cu 1,3% in de