Fostul ministru al agriculturii, Dacian Ciolos a revenit miercuri, 4 februarie, cu o serie de noi raspunsuri pentru cititorii HotNews.ro, in completarea discutiei online de marti. "Eu, in calitate de ministru, am inceput demersuri la nivel european, pentru ca fermele mici, care fac produse pentru pietele locale, sa fie tratate aparte din punct de vedere al normelor si regulilor. Impreuna cu tari precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, si chiar Italia, Grecia, Spania, am putea schimba modul de abordare la nivel european, fata de aceste produse provenind din fermele mici si destinate pietei locale", a scris Dacian Ciolos.
Cateva intrebari la care Dacian Ciolos a raspuns miercuri, 4 februarie:
Intrebare de la "Adriana": De ce Romania a acceptat integral standardele impuse de UE privind produsele alimentare... Nu vi se pare de tot rasul ca daca vreau sa cumpar o bucata de branza de la tarani trebuie sa fie impachetata, etichetata, etc...De ce trebuie sa ne supunem total directivelor UE? Eu una sunt convinsa ca scopul lor este de a ne transforma in piata de desfacere pentru tarile membre dezvoltate, iar noi vom fi paria in aceasta uniune! dar cand noi n-om mai avea cu ce cumpara produsele lor pline de E-uri, afanatori, etc, la cine suparare or mai vinde?
Raspuns: Chiar conform normelor comunitare, nu toate produsele trebuie sa contina E-uri, afinatori, etc. Produsele pe care micii producatori le vand direct in piete, trebuie doar sa respecte niste conditii minime de igiena, care sunt legate mai mult de bunul simt si de siguranta sanatatii consumatorului. Mai trebuie insa ca noi, consumatorii, sa privilegiem, atunci cand ne facem cumparaturile, produsele romanesti, care provin de la producatorii mici. Altfel, daca acesti mici producatori nu au cumparatori suficienti, nu le dam nici o sansa. deci, viitorul produselor traditionale, fara E-uri, depinde