Comisia juridica a votat miercuri impotriva inceperii urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase, in dosarele "Tamara" si "Zambaccian 2", cu 10 voturi impotriva (PSD si reprezentantul minoritatilor nationale) si 9 pentru (PD-L).
Salvatorul lui Nastase
Foto: Camera Deputatilor
La momentul votului, reprezentantii PNL si UDMR nu au fost prezenti in sala. Votul care a inclinat balanta in favoarea PSD i-a apartinut deputatului Mircea Grosaru (foto), din partea comunitatii italiene.
Social-democratii au facut front comun in spatele lui Nastase refuzand sa voteze pentru inceperea urmaririi penale, motivand ca probele in cele doua dosare au fost declarate nule de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In schimb, deputatii PD-L au sustinut ca probele sunt valabile ca acte premergatoare si ca poate fi avizata inceperea urmaririi penale. Conform procedurii, raportul comisiei juridice care recomanda neinceperea urmaririi penale urmeaza sa intre in plenul Camerei, care este forul decizional.
Ce au sustinut reprezentantii partidelor politice:
Mihail Boldea, PD-L: Probele declarate nule de Curtea Constitutionala se constituie acte permergatoare castigate cauzei. Din punct de vedere procedural, se poate da un aviz favorabil pentru inceperea urmaririi penale.Florin Iordache, PSD: Nu avem documente noi asupra carora sa se pronunte comisia juridica. Inalta Curte de Casatie precizeaza ca probele sunt nule. Am solicitat in doua randuri Procurorului General sa ne trimita probe noi care nu au fost declarate nule. Comisia juridica nu poate face un raport in lipsa de probe decat ocolind legea. Solicit ca prin intermediul Biroul Permanent sa retrimitem aceste dosare si sa existe o corespondenta intre BP si Procurorul General.Eugen Nicolicea, PSD: Exista doua solutii: constituirea unei comisii de ancheta ori trimiterea dosarelor la I