Relansarea pieţei rezidenţiale depinde în mod decisiv de creditare, scăderea preţurilor şi refacerea încrederii potenţialilor cumpărători. Ieşirea din blocaj este împiedicată şi de raporturile viciate cerere-ofertă şi calitate-preţ. Criza financiară a topit complet entuziasmul jucătorilor din piaţa imobiliară, după câţiva ani de creştere puternică, în care domeniul ajunsese să aibă un aport masiv la formarea PIB (8,4% în primele nouă luni ale anului trecut). Deciz
Relansarea pieţei rezidenţiale depinde în mod decisiv de creditare, scăderea preţurilor şi refacerea încrederii potenţialilor cumpărători. Ieşirea din blocaj este împiedicată şi de raporturile viciate cerere-ofertă şi calitate-preţ.
Criza financiară a topit complet entuziasmul jucătorilor din piaţa imobiliară, după câţiva ani de creştere puternică, în care domeniul ajunsese să aibă un aport masiv la formarea PIB (8,4% în primele nouă luni ale anului trecut). Deciziile din perioada în care orice părea posibil, în special creşterile repetate ale preţurilor de vânzare şi chiriilor pentru toate proprietăţile, se întorc acum împotriva pieţei.
Efectele crizei sunt multiple, scăderea preţurilor şi anunţata scădere a chiriilor fiind doar partea pozitivă a unei realităţi care devine din ce în ce mai greu de digerat pentru membrii pieţei. Aceştia se văd prinşi aproape complet într-un ambuteiaj format de starea de aşteptare a cumpărătorilor şi reticenţa băncilor de a oferi atât finanţare pentru proiectele imobiliare, cât şi credite ipotecare potenţialilor cumpărători.
„Preţurile locuinţelor vor continua să scadă cu 15%-25% pentru imobilele vechi și cu până la 15% pentru cele noi. Unii dezvoltatori deja se retrag din anumite proiecte, situaţie ce va păstra oferta de locuinţe noi la niveluri scăzute, dar oricum nu va stopa micşorarea preţurilor“, crede Radu Boitan, şeful consultantului King St