Anuntata de liberali ca prioritate legislativa, Legea lustratiei este blocata in continuare in Parlament. Fundatia ICAR si AFDPR protesteaza impotriva deciziei de scoatere de pe ordinea de zi a plenului, iar liberalul Bogdan Olteanu considera gestul ca fiind neconstitutional.
Conducerea Camerei Deputatilor a decis, prin vot, scoaterea Legii lustratiei de pe ordinea de zi a plenului, actul normativ urmand a fi trimis spre avizare Comisiei juridice si celei pentru drepturile omului, a anuntat secretarul Camerei, democrat-liberalul Cezar Preda.
Decizia a fost luata intrucat Legea lustratiei a fost remisa plenului fara avizele necesare din partea comisiilor de specialitate, a explicat Preda. Ca atare, actul normativ a fost trimis Comisiei juridice si Comisiei pentru drepturile omului pentru a i se intocmi un raport in termen de 30 de zile. Vicepresedintele Bogdan Olteanu a criticat hotararea Camerei Deputatilor, acuzand ca membrii Biroului Permanent au scos in mod ilegal si neconstitutional legea de pe ordinea de zi. Olteanu a precizat ca proiectul fusese pus pe ordinea de zi prin decizia Comitetului liderilor de grup, in luna octombrie 2008, data la care PDL isi daduse acordul alaturi de PNL, doar PSD fiind impotriva.
"Mai serioasa decat caracterul ilegal este imoralitatea gestului din partea celor care votasera introducerea pe ordinea de zi si care, in campania electorala, si-au asumat sustinerea Legii lustratiei, este vorba de PDL", a spus Olteanu, care a explicat ca singura institutie care putea sa scoata proiectul de pe ordinea de zi este plenul Camerei Deputatilor.
"Asanarea morala a societatii romanesti este amanata de 20 de ani, de ce sa ne imaginam ca nu mai poate astepta acum, cand alte «crize» sunt mai presante? Aceasta lege este necesara acum mai mult ca oricand", a declarat presedintele Fundatiei ICAR, Camelia Doru. La randu