Datoria publica a crescut anul trecut cu mai mult de 32% fata de 2007, ajungand la sfarsitul lunii decembrie la 108,8 mld. lei (circa 30 mld. euro), iar ponderea acesteia in PIB a crescut la 21,2%.
La sfarsitul anului 2007, datoria publica era de 82,3 miliarde de lei, reprezentand 19,9% din PIB.
Cresterea datoriei este explicata de necesarul mai mare de finantare a deficitului bugetar, care s-a adancit pe finalul anului trecut la peste 5% din Produsul Intern Brut, adica peste 7 miliarde de euro, potrivit datelor preliminare.
Cea mai mare parte a datoriei, respectiv 59,6%, a fost la finele anului trecut denominata in lei, procent in urcare fata de anul 2007, cand nivelul era de 53,2%. In schimb, ponderea datoriei in euro a coborat cu circa trei procente, la 27,7%.
Pe tipuri de instrumente, peste o treime din datorie, respectiv 32,7%, era reprezentata la finele anului trecut de imprumuturile de stat, 9,4% - obligatiuni de stat, 8,49% - eurobonduri, iar 8,03 % din datorie era contractata sub forma certificatelor de trezorerie. Fata de sfarsitul anului 2007, ponderea datoriei publice guvernamentale in totalul datoriei a crescut la 92,7%, in timp ce datoria publica locala a coborat la 7,3%.
Datoria negociabila avea la finele lunii decembrie o pondere in crestere, de 25,9%, in timp ce datoria nenegociabila a coborat la o proportie de 74% din total.
Cu toate ca datoria publica a crescut, Romania se mentine printre statele cu cel mai mic nivel al indatorarii publice din UE. Pentru a adopta euro, Romania trebuie sa aiba o indatorare publica mai mica de 60% din PIB, criteriu indeplinit fara probleme.
Insa nivelul ridicat al datoriei externe este considerat de analistii externi unul dintre factorii de risc ai economiei romanesti, iar imprumuturile pe termen scurt care inregistreaza un ritm de crestere exploziv ridica cea mai mare ingrijor