Guvernul a obţinut un timp de răgaz de câteva luni înainte de a discuta din nou despre lefuri. Sursa: Agerpres
Orice modificare adusă veniturilor personalului bugetar va avea loc după 15 aprilie şi va lua în calcul performanţele economiei în primele trei luni ale anului. „Dacă economia decolează, se poate vorbi de creşteri salariale mai mari de 5%, dacă nu, în cel mai rău caz, vom avea în acest an majorări cu rata inflaţiei, în două tranşe“, a declarat Ovidiu Jurca, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS). Executivul a evitat să discute despre salariile profesorilor, cu toate că în proiectul de buget Educaţia şi-a calculat o dublare a cheltuielilor cu personalul.
În urma negocierilor de luni de la guvern, sindicaliştii au obţinut prelungirea cu trei luni a perioadei de şomaj, până la un an, măsură considerată „praf în ochi“ de unii lideri sindicali. Tot din aprilie ar urma să se reia discuţiile privind o lege unică de salarizare în sectorul bugetar.
Profitul reinvestit, neimpozitat din acest an
Patronatele au smuls executivului promisiunea că profitul reinvestit nu va fi supus impozitării începând cu trimestrul doi al acestui an. În plus, vicepremierul Dan Nica a declarat că în şedinţa de guvern de mâine se va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru operaţionalizarea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi pentru înfiinţarea unui Fond de Contragarantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Mărirea accizelor la tutun şi alcool la nivelul anului 2010 rămâne deocamdată o simplă sugestie. Măsurile anticriză convenite vor fi incluse într-o ordonanţă de urgenţă care urmează să fie aprobată săptă mâna viitoare. Premierul Emil Boc a cerut camerelor parlamentului să-şi modifice bugetele pentru 2009, care prevăd cheltuieli cu 30% mai mari decât în 2008. Proiectul de buget va fi trimis în parlament mâin