Romania a avut castig de cauza la Haga in procesul cu Ucraina de delimitare a platoului continental al Marii Negre, dupa ce Curtea Internationala de Justitie (CIJ) i-a acordat ieri 80% din suprafata aflata in litigiu.
Verdictul dat ieri de CIJ ar putea aduce incasari din redevente de circa 1 mld. euro, iar cantitatile de petrol si gaze naturale extrase ar putea reduce dependenta pietei locale fata de importuri.
"Hotararea pe care a pronuntat-o astazi (ieri - n.n.) Curtea recunoaste jurisdictia suverana si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kilometri patrati, adica 79,34 % din zona in disputa cu Ucraina", a declarat agentul Romaniei la Haga, Bogdan Aurescu, dupa anuntarea verdictului.
Zona contine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze si 12 milioane de tone de petrol, potrivit lui Aurescu.
"Este o solutie avantajoasa pentru Romania, care a sustinut permanent o metoda de delimitare conforma cu dreptul international si, evident, o solutie echitabila care este avantajoasa si pentru Ucraina", a spus Aurescu.
"Putem spune ca, la finalul acestui proces, obiectivul nostru a fost atins", a spus Aurescu, referindu-se la faptul ca CIJ a pronuntat o solutie cu un caracter echitabil, clar si nesusceptibil de interpretari, care deschide accesul Romaniei la resursele de hidrocarburi din zona.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis printr-un comunicat ca solutia CIJ reprezinta un succes al aplicarii dreptului international, fiind o decizie corecta si echitabila, favorabila Romaniei. De asemenea, a sustinut MAE, hotararea de la Haga permite Romaniei sa inceapa demersurile de exploatare a resurselor de hidrocarburi din zona.
Presedintele Traian Basescu a apreciat ca decizia CJI in procesul cu Ucraina este un mare succes al MAE roman. "Este un mare succes