Legislatia romana prevede posibilitatea ca patrimoniul succesoral sa se transmita nu numai in temeiul legii, dar si in temeiul vointei celui care lasa mostenirea exprimata printr-un testament. Prin urmare, transmiterea succesiunii poate fi legala si/sau testamentara. Cele doua forme nu se exclud.
Testamentul este un act complex. El poate cuprinde legate, dezmosteniri, sarcini, revocari ale altor testamente etc.
Potrivit Biancai Chiras, notar public in Bucuresti, "prin testament, cel ce lasa succesiunea poate sa dispuna de totalitatea bunurilor sale mobile si imobile, lasand astfel un legat universal". "Mai poate sa dispuna de o cota parte din bunurile sale, legat cu titlu universal, de exemplu 1/2 din bunurile mobile si imobile, sau totalitatea bunurilor imobile. De asemenea, mai are dreptul la anumite bunuri clar determinate, legat cu titlu particular, cum ar fi, de exemplu, autoturismul marca X, cu numarul de inmatriculare Y", precizeaza notarul bucurestean.
Aplicabilitate limitata
Bianca Chiras adauga ca, desi conform legii, orice persoana fizica poate dispune liber de bunurile care alcatuiesc patrimoniul sau, nimeni nu este obligat sa-i lase mostenire. Totusi, acest drept de dispozitie poate fi exercitat in anumite limite stabilite prin lege. Aceste limitari sunt prevazute in favoarea unor rude apropiate ale defunctului, numiti mostenitori rezervatari: sotul supravietuitor, descendentii si parintii defunctului. Astfel de limitari se refera nu doar la actele pentru cauza de moarte, la bunurile de care dispune testatorul prin testament sau dezmosteniri, ci si la liberalitatile facute de defunct in timpul vietii, adica bunurile donate. Limitarile se aplica indiferent de cel care beneficiaza de actele prin care se depaseste cotitatea (valoarea la care se ridica partea fiecaruia dintr-un intreg) disponibila (beneficiar poate fi un tert