Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, miercuri, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul de 10,00% pe an, se arata intr-un comunicat al BNR. Totodata, membrii Consiliului de administratie al BNR a mentinut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
In urma deciziei de miercuri, BNR a mentinut la 18% rata rezervei minime obligatorii pentru pasivele in lei si la 40% nivelul rezervei minime obligatorii pentru pasivele in valuta.
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) estimau marti ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine rata dobanzii de politica monetara la 10,25% si va reduce rezervele minime obligatorii la pasivele in lei.
"Rata anuala a inflatiei a fost de 6,3% la sfarsitul anului 2008, in coborare fata de varful de 9,04 la suta atins in iulie 2008 si fata de 6,57 la suta din decembrie 2007. Totusi, rata anuala a inflatiei se situeaza in continuare peste limita superioara a intervalului de variatie asociat tintei. Reluarea si consolidarea procesului de dezinflatie s-au produs ca efect al dinamicii favorabile a preturilor volatile (combustibili si produse alimentare) si a conduitei politicii monetare", se arata in comunicatul BNR.
Cu toate acestea, relaxarea politicilor salariale si fiscale in anul electoral 2008 si deprecierea monedei nationale in conditiile accentuarii aversiunii fata de risc a investitorilor au intretinut presiunile inflationiste.
Efectele crizei financiare si economice internationale isi fac tot mai mult simtita prezenta in reducerea exporturilor si a finantarilor externe, intr-o volatilitate crescuta pe piata valutara, corelata cu tendintele din regiune si cu lipsa apetitului fata de risc al investitorilor straini. Analiza datelor arata ca pr