HotNews.ro publica harta concesiunilor din Marea Neagra, care arata cine si cat castiga in urma deciziei de la Haga. OMV castiga singurul zacamant sigur de gaz aflat in zona recuperata. OMV a mostenit concesiunile de la Petrom. Sterling Resources castiga si ea, dar zacaminte mai putin sigure. Nu inseamna ca altele noi nu pot fi gasite (vezi titeiul din blocul Histria XVIII descoperit de Petrom in 2007).
Aproximativ 50% din suprafata castigata in urma deciziei de la Haga ramane inca de dat in explorare si exploatare.
Din harta se vede clar:
ce concesiuni detin cele doua companii si cat din aceste concesiuni erau in zona disputata.in partea castigata la Haga exista o intreaga zona neconcesionata inca, in care apar structuri cu posibile zacaminte de hidrocarburi. unul dintre cele mai importante zacaminte de gaz se afla in zona disputata. Ceea ce nu se stie este ca zacamantul de gaz este deja dat catre doua companii, nu catre una singura, si asta cu cativa ani inainte de decizia Curtii. Repetam, noi descoperiri de zacamant sunt oricand posibile, fata de cele marcate pe harta.
Suprafetele deja concesionate se prelungeau in zona disputata, cu mentiunea ca exploatarea era blocata pana la finalizarea litigiului. Castigand la Haga, statul roman le-a deblocat exploatarea celor doua companii. Cine ce castiga in urma deciziei pronuntata de Curtea Internationala de Justitie?
Din cei 9700 de km patrati, cam jumatate este deja concesionata. Zona hasurata cu albastru apartine OMV-Petrom, care este marele castigator al deciziei. In urma deciziei de la Haga, OMV Petrom va putea exploata si cei aproximativ 4000 de km patrati care erau pana marti, 3 februarie, in litigiu.Din harta rezulta ca unul din zacamintele importante de gaz, marcat cu rosu, se afla exact in zona aflata in litigiu, prin urmare OMV-Petrom nu-l putea exploata.OMV a cumparat Pet