La sfarsitul anului trecut, toate partidele parlamentare semnau cu entuziasm Pactul National pentru educatie, un document care semnala subfinantarea cronica a educatiei si cercetarii si necesitatea unor masuri dure pentru a reduce decalajul dintre Romania si celelalte state ale Uniunii Europene. Toate partidele se angajau ca, daca vor ajunge la guvernare, sa asigure un minim de 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare. Proiectul de buget pentru 2009 are cei 6% pentru educatie. Despre cercetare, insa, nu se prea mai vorbeste.
E destul de greu sa afli care este procentul pentru cercetare din stirile care apar in presa, insa institutele isi recalculeaza deja bugete si contributii la proiecte de cercetare pornind de la un procent de 0,18% din PIB. In anul 2008 era 0,8%.
Nu e de mirare ca cercetatorii se ingrijoreaza si incearca sa ia atitudine. Cu cateva saptamani in urma, asociatia Ad Astra a tinerilor cercetatori romani a trimis o scrisoare deschisa guvernului Romaniei. Astazi va organiza o conferinta de presa la Palatul Parlamentului. Intrebarea de pornire este destul de grava: se va mai face cercetare stiintifica in Romania?
Pe de alta parte, veti spune, e criza economica: e normal sa facem economii. Cum si de unde ar trebui taiat? Care sunt domeniile in care trebuie stransa cureaua? Cum ar trebui construita o politica a stiintei? Iata intrebarile pe care vi le propunem pentru zilele urmatoare. Am stat de vorba pe acest subiect cu Roxana Bojariu, membra a asociatiei Ad Astra, cercetator la Institutul National de Meteorologie si unul dintre autorii principali ai IPCC (Grupul interguvernamental pentru schimbari climatice). Iar la ora 15 va astept la o discutie online cu Octavian Voiculescu, de la University College London, sa vedem cum se face politica stiintei in alte tari aflate in criza.
R: Roxana Bojariu, asociatia A