În ultimul trimestru al anului 2008, Asociaţia Europeană de Private Equity şi Venture Capital (EVCA) a lansat cel de-al patrulea studiu cu privire la mediul european fiscal şi juridic, realizat împreună cu Mergers & Acquisitions Tax Services (Serviciile Fiscale pentru Fuziuni şi Achiziţii) din cadrul KPMG. Sondajul acoperă 27 ţări şi obiectivul său este acela de a stabili cât de favorabil este sistemul fiscal si juridic în fiecare dintre aceste ţări pentru fondurile de inv
În ultimul trimestru al anului 2008, Asociaţia Europeană de Private Equity şi Venture Capital (EVCA) a lansat cel de-al patrulea studiu cu privire la mediul european fiscal şi juridic, realizat împreună cu Mergers & Acquisitions Tax Services (Serviciile Fiscale pentru Fuziuni şi Achiziţii) din cadrul KPMG.
Sondajul acoperă 27 ţări şi obiectivul său este acela de a stabili cât de favorabil este sistemul fiscal si juridic în fiecare dintre aceste ţări pentru fondurile de investiţii de capital de risc (venture capital) şi capital privat (private equity).
Ţările sunt clasificate pe o scară de la 1 la 3, unde 1 este cel mai ridicat punctaj şi 3 cel mai scăzut. Anul acesta Franţa s-a clasat pe locul întâi, obţinând cel mai ridicat punctaj de 1,23 urmată de Irlanda (1,32) şi Belgia (1,33).
România s-a clasat pe locul 24 dintre cele 27 ţări participante la sondaj, cu un scor de 2,27 puncte. După cum subliniază Valentin Tic, Tax Partner la KPMG Romania, “rezultatele acestui studiu sunt interesante deoarece demonstrează că multe ţări, care în mod tradiţional sunt considerate că au impozite ridicate, asigură un mediu care încurajează investiţiile de tip venture capital şi private equity. Spre deosebire de acestea, unele noi state membre UE, precum este România, cu rate reduse ale impozitului pe profit şi impozitului pe venitul personal, nu stau la fel de bine.”
După cum sublini