Găteşte legumele şi carnea de pui la aburi, pentru ca acestea să-şi păstreze vitaminele şi mineralele. În schimb, carnea de vită sau de porc trebuie preparată pe grătar, pentru a nu fi toxică. Cel mai important lucru atunci când pregăteşti mâncarea (în special legumele) este să eviţi să o supraprepari. În aceste mod, nu faci decât să pierzi cea mai mare parte din nutrienţi. Pentru o masă gustoasă şi sănătoasă, esenţială este şi ordinea în care adaugi ingredientele.
Carnea, care se prepară mai anevoios, trebuie pusă prima, urmată, spre finalul preparării, de legume, suc de roşii şi de sare. Sarea adăugată în timpul preparării îşi pierde gustul, astfel că vei simţi nevoia să adaugi, de fiecare dată când guşti mâncarea, încă un vârf de cuţit.
Legumele se pregătesc la aburi
Cea mai bună metodă de gătit este cea la aburi, deoarece, în acest mod, îşi păstrează aproape intacte calităţile nutritive (vitamine şi minerale). Prin acest mod de preparare, din broccoli se pierde de trei ori mai puţină vitamina C decât prin fierbere. La aburi se pot prepara legumele şi carnea slabă.
Grătarul, indicat pentru carnea roşie
Carnea roşie, care are nevoie de un timp mai îndelungat de preparare şi de temperaturi mai ridicate pentru distrugerea bacteriilor toxice pe care le conţine, poate fi gătită la rotisor, pe grătar sau în cuptor. Avantajul grătarului şi al rotisorului este că o parte din grăsimea din carne se scurge, dar se păstrează o mare parte din nutrienţi. Fii atent la grătar: nu aşeza cărbunii direct sub carne, deoarece grăsimea scursă va fi arsă şi se va transforma în substanţe nocive, care se întorc în carne prin fumul degajat.
Fierberea, bună doar pentru supe
Fierberea poate fi o opţiune pentru prepararea supelor, nu şi pentru pregătirea diverselor garnituri. Prin aceast