Analistii considera ca decizia BNR de a relaxa politica monetara prin reducerea dobanzii-cheie la 10% este mai mult un "semnal" cu privire la posibilitatea continuarii acestei tendinte pe parcursul anului, masura avand un impact psihologic pozitiv, insa limitat asupra pietei.
BNR a decis sa confirme asteptarile de relaxare prudenta a politicii monetare pe componenta dobanda, spune Florian Libocor, economistul - sef al BRD - GSG.
"Dat fiind decuplajul dintre pretul resurselor financiare in lei si dobanda de politica monetara, decizia va avea un impact neutru in piata, insa pozitiv la nivel psihologic", explica Libocor. El considera ca mentinerea ratelor de constituire a rezervelor minime obligatorii la aceleasi niveluri transmite mesajul ca nivelul de lichiditate este adecvat desfasurarii activitatilor de pe piata monetara.
La prima sedinta a Consiliului din acest an, din 6 ianuarie, BNR a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% si a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii la 40% din depozite pentru valuta si la 18% din depozite pentru lei.
Catalina Constantinescu, senior economist RBS Bank, nu crede ca masura BNR este suficienta pentru deblocarea pietei creditului si asigurarea de lichiditati suficiente economiei. "Nu cred ca este o masura suficienta, este doar un semnal simbolic pe care banca centrala a dorit sa il transmita. Insa daca nu se va face nimic in continuare pentru alinierea dobanzilor din piata la nivelul dobanzii de politica monetara, implicatiile deciziei de azi sunt nesemnificative pentru conditiile de finantare cu care economia se confrunta", considera Constantinescu.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, apreciaza ca masura adoptata de BNR transmite un semnal ca practic de acum inainte trendul va fi descrescator. El isi reafirma asteptarile ca banca centrala va opera reduceri succesive ale doba