Zlotul polonez, forintul maghiar si coroana ceha au intrat pe o panta descendenta in raport cu euro, pe fondul deciziilor bancilor centrale de a reduce ratele de politica monetara si ale statului de a accepta cresterea deficitelor bugetare pentru a proteja economiile central si est-europene de criza economica globala, potrivit Commerzbank, scrie Bloomberg.
"Daca bancile centrale nu actioneaza, zlotul si forintul sunt predispuse sa se devalorizeze cu alte 10%, iar coroana ceha cu 5% in raport cu moneda europeana", este de parere Ulrich Leuchtmann, strateg valutar pe pietele emergente la Commerzbank din Frankfurt. "Este posibil ca acest prag sa fie chiar depasit".
Luna februarie a inceput sub semnul declinului, forintul pierzand inca din prima zi a lunii teren in fata monedei euro, depasind pentru prima data pragul de 300 forinti pentru un euro. Evolutia zlotului polonez a fost una similara, astfel incat in cea de-a doua luna a lui 2009 a atins minimul ultimilor patru ani. Coroana ceha a depasit la inceputul lunii februarie pragul de 28 de coroane pentru un euro si de atunci si-a continuat evolutia descendenta, ajungand la minimul ultimilor doi ani si jumatate in raport cu moneda europeana.
De la inceputul acestui an deprecierea forintului maghiar in raport cu moneda euro a fost de 11,7% si este considerata a fi moneda cu cele mai slabe performante din Europa de Est. Zlotul polonez nu a fost insa departe de "performanta" forintului, dupa 35 de zile el inregistrand o pierdere de 8,65% in lupta cu euro, in 2009. Moneda ceha, dupa ce anul trecut ajunsese sa fie considerata performerul valutelor, a pierdut de la inceputul noului an 6,17% in raport cu euro.
Zlotul polonez, forintul maghiar si coroana ceha au intrat pe o panta descendenta in raport cu euro, pe fondul deciziilor bancilor centrale de a reduce ratele de politica monetara si