In poarta fabricii, muncitorii asteapta “rata” sa plece spre oras sau in comunele invecinate. Beau o bere ca sa le mai treaca timpul. Toma Vancea lucreaza in rafinare din '77. Mai avea citeva luni pina la pensie. In tinerete a fost cioban, e om robust si se lauda ca a invins plumbul cu slana! “O bucata de slana pe zi si doctoru mi-o zis: d’apai ca dumneata n-ai nici cit plumb iti trebe!” E ingrijorat ca “Toata fabrica e datoare la banci, e datoare pina-n git! Ce vor face, Dumniezau stie!” Ceilalti rid de nenea Toma cu plumbul lui, ei sint satui de el, la ei a tras mai mult!
Acum citeva zile s-a anuntat inchiderea temporara si partiala a fabricii de plumb si zinc din Copsa Mica, Sometra SA. 823 de oameni vor fi disponibilizati, adica 80% dintre angajati. Furnalele fabricii patronate acum de grecii de la Mytilineos se vor opri.
In Copsa Mica circula deja zvonuri despre ce vor face grecii cu fabrica lor: “Vor aduce ciini, multi ciini, ii pun in custi, din 20 in 20 de metri si pastreaza vreo suta de angajati sa pazeasca gardurile fabricii, sa nu intre romanii sa fure!”, spune Cristian, vinzator intr-un magazin din oras.
“Nu vor inchide fabrica definitiv, presupune primarul Mihalache, o vor tine in conservare, daca ar fi sa o inchida sint obligati de lege sa ecologizeze locul, iar asta inseamna bani!”. Asa incepe pentru Copsa Mica “moartea clinica”.
Negru si chiar mai negru
Copsa Mica
Foto: HotNews.ro
Istoria neagra a acestui oras a inceput in urma cu 70 de ani. Atunci s-a infiintat fabrica de prelucrat metale neferoase, iar comunismul a dezvoltat la maximum potentialul industrial al acestui oras, ridicindu-l totodata la rangul de cel mai poluat oras al Europei.
In anii ’80, valoarea plumbului din mediu era de 45 de ori mai mare decit limita admisa, a cadmiului de 131 de ori mai mare, iar a zi