Campionii creşterii câştigurilor se regăsesc în instituţiile publice şi în industria încă neprivatizată. Faţă de o medie naţională a creşterilor de aproape 23%, bugetarii au beneficiat de majorări de peste 32%. Statisticile analizează doar salariile, nu şi bonusurile! În instituţiile publice de învăţământ sau sănătate, ca şi în unităţile de cercetare-dezvoltare, media salariilor a crescut, în 2008 faţă de 2007, cu procentaje cuprinse între 32% şi 36%, după cum reiese din datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Media tuturor ramurilor de activitate din economia naţională a cunoscut o creştere de numai 22,9%... Statisticile ofiacale mai arată că, în unităţile industriale în care statul încă deţine controlul majoritar salariile, au crescut, de asemenea, cel puţin egal cu media naţională.
Energia, printre cele mai darnice sectoare
Per ansamblu, în sectorul energetic (electricitate, gaze, termoficare, captarea şi furnizarea apei), creşterile salariale au înregistrat o medie de peste 26%.
Această medie este trasă în sus de majorările din sectorul producţiei de energie, cu un plus la salarii de aproape 28%. În minerit (sector controlat de stat în proporţii apropiate de 100%), salariile au crescut cu peste 16 procente anul trecut faţă de 2007.
Vom mai avea efect de domino?
De altfel, în industria extractivă se observă cel mai bine diferenţele dintre sectorul de stat şi cel privat, din punctul de vedere al evoluţiei salariilor. Dacă în ramura de extracţie a hidrocarburilor (sector deja privatizat) media creşterilor a fost de numai 11,7%, în prelucrarea zăcămintelor – unde apare şi cocsificarea cărbunelui sau tratarea combustibililor nucleari, controlate integral de stat – majorarea a fost de aproape 29%.
Faptul că statul dă tonul în creşterea salarii