E.ON Romania, holdingul care grupeaza de la inceputul acestui an operatiunile de distributie si furnizare a gazelor naturale si a energiei electrice ale grupului german E.ON pe piata locala, spune ca ar fi necesara o crestere a pretului la gaze si energie electrica de la 1 aprilie.
Desi pe pietele internationale pretul gazelor a inceput sa scada ca urmare a deprecierii barilului de petrol, E.ON spune ca deprecierea leului in raport cu dolarul anuleaza acest avanataj si ca, in plus, compania are de recuperat pe partea de gaze o pierdere de circa 60 de milioane de lei rezultata din nerecunoasterea cresterilor de preturi solicitate la ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei).
"Va fi greu de realizat, dar cifrele sunt justificate. Este foarte improbabil ca anul acesta pretul gazelor sa scada", a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, adaugand ca este prea devreme sa spuna care ar putea fi cuantumul majorarii pretului.
Oficialul E.ON spune ca sunt necesare cresteri de preturi si pe partea de energie electrica, fara a mentiona insa motivele concrete care ar justifica o astfel de decizie. El a mai precizat ca in prezent pretul gazelor din import este jurul valorii de 500 de dolari pe mia de metri cubi, dar ca din al treilea trimestru al anului pretul acestuia ar putea sa scada sub 300 de dolari daca barilul de petrol se va mentine in jurul valorii din prezent, de circa 40 de dolari.
Decizia unificarii activitatilor de pe segmentul gazelor naturale cu cele de pe partea de energie electrica a fost anuntata inca de anul trecut, intentia germanilor fiind aceea de a constitui la nivel national o singura entitate capabila sa actioneze simultan pe ambele piete.
Reprezentantii E.ON spun ca nu au avut loc disponibilizari din cauza acestei reorganizari, dar ca pe viitor, daca va fi cazul, vor apela la progr