Preşedintele Tribunalului Braşov, preşedintele Secţiei Penale Braşov, procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjuncta Tena Moraru şi şeful Secţiei Judiciare, Ioana Sandu, au fost revocaţi din funcţiile pe care le deţineau de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Sursa: Mediafax
Cei cinci sunt socotiţi responsabili de eroarea judiciară care a făcut posibil ca Serghei Gorbunov, suspect în crima de la casa de schimb valutar din Braşov, să părăsească penitenciarul şi să circule în libertate. Decizia magistraţilor a fost luată în şedinţă secretă şi adoptată cu majoritate de voturi.
Aceştia au fost pedepsiţi pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea şi asumarea responsabilităţilor.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat la ieşirea de la şedinţa CSM că a votat pentru demiterea celor cinci procurori.
Trei cereri de eliberare
După arestarea din 2004, Serghei Gorbunov a avut trei cereri de eliberare condiţionată. Doar ultima i-a fost aprobată. Prima dintre acestea i-a fost refuzată în februarie 2006, când Gorbunov se afla în penitenciarul de la Codlea, judeţul Braşov.
Motivul: nevralgie intercostală, lumbago cronic şi furuncul. La a doua cerere, care datează din 5 mai 2008, deţinutul a venit cu o altă boală (glaucom), dar instanţa de judecată a considerat că starea de sănătate a deţinutului nu este atât de gravă încât să impună eliberarea.
Ciudat este că, la numai 11 zile de la această decizie, o altă instanţă de judecată din Craiova a decis eliberarea condiţionată a lui Gorbunov, pe baza aceluiaşi certificat medico-legal.
Rămâne suspectul principal al crimei de la Braşov
Basarabeanul Serghei Gorbunov rămâne principalul suspect în cazul at