Cu o popularitate de numai 2% în sondajele de opinie în urma crizei gazului şi a nesfârşitelor dispute cu premierul Iulia Timoşenko, preşedintele Viktor Iuşcenko este criticat dur de opoziţia Cu o popularitate de numai 2% în sondajele de opinie în urma crizei gazului şi a nesfârşitelor dispute cu premierul Iulia Timoşenko, preşedintele Viktor Iuşcenko este criticat dur de opoziţia de la Kiev după verdictul de la Haga.
Partidul Comuniştilor cere judecarea preşedintelui Iuşcenko pentru „trădare de patrie”, iar Partidul Regiunilor, formaţiune prorusă, acuză conducerea Ucrainei de cedare premeditată a Insulei Şerpilor către România.
Piotr Simonenko, liderul comuniştilor ucraineni, susţine că verdictul CIJ va încuraja România să emită pretenţii şi asupra altor teritorii ucrainene, precum Bucovina de Nord şi sudul Basarabiei. „Nenorocirea abia a început”, a spus Simonenko, ameninţând cu iniţierea procedurii de destituire a preşedintelui.
Blocul Timoşenko vede decizii absurde
La rândul său, deputatul Vadim Kolesnicenko, din partea Partidului Regiunilor, a acuzat autorităţile de la Kiev că au „cedat” în mod intenţionat în faţa Bucureştiului, pentru a obţine, în persoana României, un nou agent de lobby pentru apropierea Ucrainei de UE şi NATO.
Deputatul ucrainean Stepan Kurpil, din Blocul Timoşenko, formaţiunea premierului Iulia Timoşenko, a menţionat că decizia Curţii este „într-o oarecare măsură absurdă, ea neavând la bază norme concrete de drept internaţional, ci alte principii greu de înţeles”.
Kurpil a apreciat că diplomaţii şi juriştii români s-au pregătit mult mai bine pentru acest proces decât partea ucraineană. Criticile au continuat şi în presa de la Kiev, care menţionează că, deşi Ministerul de Externe ucrainean încearcă să prezinte acest verdict ca pe un compromis, graniţa mariti