AVANTAJE. Grupurile OMV-Petrom şi Rompetrol sunt principalii câştigători ai zăcămintelor româneşti de ţiţei şi gaze naturale din platoul Mării Negre. Principalii beneficiari ai deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, prin care 9.700 de kilometri pătraţi din platoul continental al Mării Negre revin României, sunt companiile Petrom şi Rompetrol. Sursa: Mediafax
OMV-Petrom va avea acces direct la mai mult de 30% din suprafaţa perimetrului Neptun (afectat de litigiul cu Ucraina), unde specialiştii estimează că se găsesc zăcăminte importante de hidrocarburi.
Pe de altă parte, Rompetrol câştigă indirect: compania canadiană Sterling Resources Ltd., care a concesionat zăcămintele de petrol şi gaze din platformele Pelican şi Midia (Marea Neagră), forează în funcţie de estimările grupului Rompetrol, cu care are contract încă din mai 2005. Atunci, holdingul petrolier era controlat de magnatul Dinu Patriciu, iar Guvernul României era condus de Călin Popescu-Tăriceanu. În prezent, 75% din acţiunile Rompetrol sunt deţinute de grupul kazah KazMunaiGas.
Omul şi logistica lui Patriciu
Sterling Resources şi Rompetrol Well Services (divizie Rompetrol) au încheiat un contract în baza căruia firma românească execută activităţi de „mudlogging“ - adică prospectează perimetrele de forare, stabilind dacă în zonele respective există rezerve de ţiţei sau de gaze naturale. Compania canadiană şi magnatul român mai au un numitor comun: se numeşte Nicolae Vidu, e administrator la Rompetrol WS şi, simultan, director adjunct al sucursalei româneşti a Sterling Resources (Midia Resources).
Canadianul Stephen Birrell, membru în conducerea Sterling Resources şi director general al subsidiarei din România, este rezervat în declaraţiile privind contractul cu grupul lui Patriciu: „Când am decis să începem forările la platforma Craio