Din proaspetele drepturi de exploatare pe care le-a obtinut Sterling, statul roman nu mai primeste profit, ci o redeventa situata intre 3,5 si 13,5%, distincta pentru titei si pentru gaze.
Potrivit premierului Emil Boc, invitat la o emisiune a B1 Tv, prin transformarea contractului de exploatare si impartire a productiei in acord petrolier si de concesiune nu se mai imparte profitul, ci se primeste o redeventa din partea companiei.
Acest lucru in conditiile in care proportiile de impartire a profitului, din contractul semnat in 1992, sunt de 55 - 45%, a explicat Emil Boc.
"S-a repus dintr-o data pe rol!", a afirmat premierul, adaugand ca intelegerea cu Sterling a fost suspendata in perioada 2003 - 2008. Boc a spus ca este un contract bine facut care nu poate fi usor reziliat.
''L-am parcurs ca jurist. Este un contract bine facut, facut de specialisti. Nu este un contract facut pe colt de masa. Este un contract facut de firme specializate. Are toate drepturile si obligatiile bine articulate astfel incat sa nu poata fi usor inlaturat, adica sa nu fie usor reziliat sau inlaturat in aplicarea lui'', a declarat, joi seara, primul-ministru.
Gabudeanu, demis pentru ca a acceptat clauze anormale
Bogdan Gabudeanu a fost destituit de la conducerea ANRM pentru ca a acceptat clauze confidentiale care nu sunt normale pentru un contract de interes public, a declarat Emil Boc.
Totusi, Guvernul ia in calcul suprataxarea profiturilor ridicate obtinute prin exploatarea resurselor naturale.
"Ne gandim la suprataxarea, supraimpozitarea acestor superprofituri obtinute din exploatarea resurselor naturale, prin contracte dezavanatajoase", a mai precizat Boc.
Contractul de concesionare incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd a fost desecretiz