Ai reuşit la facultatea visată sau la cea aleasă conform cerinţei actuale de piaţă! Deşi erai entuziast şi plin de năzuinţe în ceea ce priveşte perioada studenţiei, nu este nevoie să treacă trei ani până să îţi dai seama că banii primiţi de la părinţi nu îţi acoperă decât strictul necesar: mâncare, xerox, cărţi, internet şi plata regiei de cămin. În astfel de condiţii, urmând stoic exemplul colegilor mai mari, decizi să îţi găseşti un job, care să-ţi permită să acoperi măcar o parte din lipsurile financiare, restul căzând, din nefericire, tot pe umerii părinţilor.
Articole din Codul Muncii de care studenţii trebuie să ţină cont
Este ideal, pentru început, să optezi pentru un job part-time, care să-ţi permită să te duci şi la şcoală. Dar ca orice proaspăt angajat trebuie să ţii cont de câteva sfaturi atunci când baţi palma cu angajatorul. Regula de bază: citeşte cu atenţie chiar şi de două ori, dacă se poate, contractul individual de muncă. Nu de alta, dar nu ai secretară să citească pentru tine sau sfatul părintelui de care să ţii cont. În al doilea rând, am extras din Codul Muncii câteva articole pe care ar trebui să le cunoşti ca să ştii minimum de legislaţie.
Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
- identitatea părţilor;
- funcţia/ocupaţia conform specificaţiei clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative şi atribuţiile postului;
- riscurile specifice postului;
- data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
- în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
- durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
- condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
- salariul