Deosebit de importantă pentru managerul departamentului de resurse umane, ca şi pentru ceilalţi manageri, este selecţia personalului. Un om bine ales pentru un job este problema numărul unu în orice firmă din România, şi nu numai. Angajăm un individ frustrat sau complexat? Răspunsul este nuanţat.
Fără nici o îndoială, toţi indivizii care trăiesc într-o societate sunt într-o măsură mai mare sau mai mică frustraţi şi complexaţi. De aceea, ne întrebăm în ce măsură complexul de care suferă un individ îl împiedică pe acesta să îşi desfăşoare activitatea, să fie creativ, adică aducător de valoare şi noutate, în ce măsură devine un factor perturbator al activităţii personale şi al activităţii celorlalţi.
Pentru a afla, vă înfăţişăm frustrările şi complexele frecvente de care poate suferi un individ, aşa cum sunt ele prezentate de Mihaela Roco în lucrarea „Creativitate şi inteligenţă emoţională“.
Tipuri de frustrări
Fuga (retragerea)
Persoana care nu este în stare să facă faţă frustrării încearcă să o evite, să scape de ea, temporar sau definitiv, prin dispariţia din calea ei. Forme mai blânde ale fugii sunt: demisia, părăsirea localităţii, visul, neparticiparea, glume care să ducă la devierea de la subiect, alcoolul, somniferele, drogurile. Forma cea mai gravă a fugii este sinuciderea.
Agresivitatea
De obicei, este atacată persoana sau instituţia care în viziunea celui frustrat se află la originea situaţiei lui. Ca forme mai uşoare sunt cunoscute: calomnia, ironia, bătaia de joc, pamfletele anonime prin care se încearcă reducerea la tăcere a celuilalt.
Transferul
Dacă nu se poate acţiona direct asupra persoanei sau a grupului considerate vinovate de frustrare, agresivitatea celui frustrat trece asupra altor persoane, grupuri sau obiecte.
Compensarea
Este un fel de consolare prin substitute, care pot f