Oamenii nu găsesc cabinete stomatologice „de gardă”, aşa că apelează la felurite leacuri băbeşti ca să scape de chin. Moldovenii trebuie să îndure durerile de măsele pe timpul nopţii, deoarece cabinetele non-stop sunt ca şi inexistente. Aproape toate cele 180 de cabinete stomatologice din Iaşi au un program care se încadrează în intervalul 8.00-20.00. Există o singură excepţie, un cabinet deschis în urmă cu două luni, în apropiere de Piaţa Nicolina, de care cei mai mulţi ieşeni încă
n-au auzit.
Mulţi suferinzi sar noaptea în taxiuri şi merg la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Medicii de acolo nu-i pot însă ajuta decât cu un calmant. Şefii spitalului au promis că vor rezolva problema în curând.
„Suntem în plină activitate de creare a unui cabinet stomatologic cu program permanent care va fi gata în două-trei săptâmâni”, afirmă Ioan Bârliba, managerul Spitalului Spiridon. Alţii apelează la leacuri băbeşti. „Mă oblojesc cu sare, rachiu sau usturoi încălzit. Acestea nu vor dispărea niciodată”, povesteşte Mihaela Macovei.
Sucevenii se tem de dentist
Şi în Suceava există peste 100 de cabinete, însă doar cel de la Spitalul Judeţean este deschis non-stop. Serviciile sunt gratuite, dar oamenii se cam tem de medicii de acolo. „Mai bine iau pastile peste pastile decât să merg la spital. Nu am încredere în calitatea serviciilor de la Urgenţe”, a spus Mihaela Timcu.
În Bacău, al doilea oraş mare al Moldovei, nu există cabinet cu program non-stop. Şefii Spitalului Judeţean susţin că nu au suficienţi medici pentru a asigura permanenţa. Şi în Botoşani algocalminul, rachiul şi usturoiul sunt „la putere”. Brânduşa Ciornei, preşedintele Colegiului Medicilor, spune că de săptămâna viitoare suferinzii vor putea apela, contra cost şi cu „rezervare” telefonică, la serviciile unu