Bulgaria, Grecia, Letonia, Islanda, Marea Britanie şi Germania sunt afectate de frământări sociale. Guvernele europene se confruntă cu un val de proteste, muncitorii cerând protecţie faţă de competiţia străină, pe măsură ce situaţia economică se deteriorează. În condiţiile în care şomajul în cele mai mari ţări ale Uniunii Europene este în creştere sau ameninţă să crească, mai rapid decât oricând după anii ’30, grevele, demonstraţiile şi blocarea drumurilor au intrat în cotidian.
„Lumea se concentrează deocamdată pe criza financiară, nefiind conştientă încă de faptul că situaţia începe să devină o criză a şomajului, care este o adevărată «bombă cu ceas» socială”, a declarat Sharan Burrow, şefa Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor din Comerţ.
Bulgaria: blocaj la trecerea Dunării
Fermieri bulgari au protestat ieri la graniţa cu România, blocând parţial traficul la unele puncte de trecere a Dunării, între care Vidin, Ruse şi Oriahovo.
Protestul a fost direcţionat împotriva importurilor de lapte şi carne din UE sau terţe ţări, faţă de scăderea producţiei de lapte şi a preţurilor.
Fermierii bulgari au cerut Guvernului de la Sofia să actualizeze înregistrarea proprietarilor de vite, pentru a se stabili valoarea subvenţiei, deoarece numai o parte din banii promişi au ajuns la cei care şi-au sacrificat şeptelul.
Grecia: ciocniri între agricultori şi poliţie
Fermierii greci protestează de mai multe zile împotriva importurilor agricole, la graniţa cu Bulgaria. Ei au avut ciocniri cu poliţia luni şi marţi, la Pireu şi la Atena, după mai multe zile de proteste la nivel naţional, care au dus la blocarea drumurilor şi a graniţelor.
Islanda: colaps total
Protestatarii au devenit ceva obişnuit pe străzile capitalei islandeze Reykjavik, încă din oc