Familia Fasole se luptă cu birocraţia din sistemul adopţiilor pentru a mai înfia un copil, după ce primul a murit de leucemie. Sursa: Arhiva familiei
Lidia şi Nicolae Fasole, din Prahova, formează una dintre familiile care au reuşit să adopte un copil din orfelinat, la începutul anilor ’90. Din nefericire, au îndurat alături de băiatul lor, Marian, 15 ani de chin prin spitale. În 2007, adolescentul a murit. Cu o săptămână înainte de pomana de doi ani, familia Fasole reclamă birocraţia care îi împiedică să adopte un alt copil.
Începutul sfârşitului
În anul 1993, familia Fasole, din comuna Cocorăştii Misli, a adoptat un băieţel de nouă luni. „L-am văzut pe Marian la orfelinat şi l-am luat prin Comitetul Român de Adopţii“, spune Lidia Fasole, mama adoptivă. „Când l-am luat pe Marian acasă a fost cea mai fericită zi din viaţa mea şi a soţiei. Înfierea unui copil era singura şansă să formăm o familie adevărată“, povesteşte Nicolae Fasole. „Cei de la Protecţia Copilului mi-au spus că are o infecţie la rinichi, dar nu mai conta. Voiam să fie al nostru şi să-l însănătoşim“, rememorează bărbatul.
Bucuria proaspeţilor părinţi avea să fie de scurtă durată. „Copilul se simţea din ce în ce mai rău. Pentru că medicii de la Ploieşti nu ştiau ce are, am fost cu el la Budimex, în Bucureşti, unde am aflat adevărul: la un an şi patru luni, copilul nostru avea cancer la un rinichi“, spune tatăl.
Atunci a început coşmarul: a trecut pe citostatice, la 2 ani i-au scos rinichiul distrus, la 7 ani a făcut leucemie, la 14 ani a suferit două transplanturi de măduvă, iar la 15 ani a murit, din cauza unei banale viroze.
După un an de la înmormântarea lui Marian, familia Fasole a reluat drumurile la Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DASPC) Prahova. „Nu cerem decât un copil sănătos“, se roagă