Nu rataţi romanul autoarei Harriet Beecher Stowe, care poate fi cumpărat împreună cu ziarul „Adevărul” şi suplimentul „Sănătate”, la preţul de 10,99 lei. Harriet Beecher Stowe a început să scrie „Coliba unchiului Tom” ca răspuns la o lege din 1850 prin care erau diminuate drepturile sclavilor fugari, dar şi cele ale negrilor liberi. „Coliba unchiului Tom” a apărut în 1852, provocând rumoare şi schimbări de atitudine în rândul sclavilor din America. Cartea îşi concentrează atenţia asupra unchiului Tom, un sclav de culoare, care a existat în realitate. Josiah Henson a trăit şi a lucrat pe o plantaţie de tutun, în Maryland.
Henson a devenit un om liber în 1830, fugind în Canada, unde i-a ajutat şi pe alţi sclavi să îşi găsească un rost. Tot în Canada şi-a scris şi memoriile. Când romanul autoarei Harriet Beecher Stowe (1811 – 1896) a devenit un bestseller, Henson şi-a republicat „Memoriile unchiului Tom”, călătorind prin America şi Europa.
Casa lui Henson de lângă Dresden, Ontario, a primit denumirea de „Coliba unchiului Tom”, transformată în muzeu din anul 1940.
„Bojdeuca“ lui Tom
Coliba în care a locuit Henson cât timp a fost sclav încă există în Maryland. Stowe o descrie în cartea sa ca fiind „o bojdeucă de lemn, în apropiere de «conac», cum obişnuiau negrii să numească locuinţa stăpânului lor. În jurul colibei se afla un petic de grădină bine îngrijită, unde vara creşteau fragi, zmeură şi felurite alte fructe şi legume. Partea din faţă a colibei era acoperită de o perdea de begonii şi de trandafiri roşii care, înlănţuindu-şi tulpinile, ascundeau aproape cu totul buştenii noduroşi din care era durată. Crăiţe, petunii şi nalbe îşi găseau în grădină câte un colţişor unde îşi desfăceau vara petalele strălucitoare...”.
În primul an, romanul a fost publicat în 300.000 de exemplare, care s-au vândut p