Amintirile se păstrează mai bine şi sunt mai frumoase atunci când se succed pe un ecran animat de culori vii. Tinerii au trecut la rame foto de ultimă generaţie pentru că aşa îşi pot admira fotografiile fără a le mai printa. Tradiţionaliştii preferă încă ramele din lemn şi hârtia fotografică. Numărul celor care au început să-şi umple rafturile din casă cu rame foto digitale este din ce în ce mai mare.
Pasionaţii de fotografii recunosc avantajele acestei tehnologii: ramele foto au o memorie externă sau internă ce poate stoca sute de fotografii.
Pozele se pot succeda cu viteze reglabile, iar imaginile nu mai trebuie printate. Se pot transfera direct din memoria camerei foto. Răzvan Grigore este pasionat de fotografie. Are acasă zeci de albume foto şi sute de rame. De doi ani a trecut la cele digitale.
„Efectul nu este acelaşi ca al pozelor pe hârtie, însă capacitatea de stocare este mult mai mare. Le-am făcut cadou mai multor prieteni rame foto digitale cu imagini realizate de mine”, povesteşte tânărul de 26 de ani. Preţul unei rame foto digitale variază între 50 şi 200 de euro.
Cum alegi
Când te hotărăşti să-ţi cumperi o ramă foto digitală, trebuie să ţii cont de mai multe lucruri: de dimensiunea ecranului, de rezoluţie, de design, de existenţa unei telecomenzi, dar şi de conexiunea Wi-Fi. Sunt puţine ramele digitale dotate cu o astfel de conexiune.
Opţiunea permite utilizatorului să trimită wireless poze către ramă şi chiar să trimită pe e-mail pozele stocate în memoria acesteia. În privinţa dimensiunii ecranului, aceasta variază de la 7 la peste 10 inchi. Cu cât ecranul este mai mare, cu atât imaginea va fi mai bine definită, însă este nevoie şi de o rezoluţie bună. Un alt element care trebuie avut în vedere este capacitatea de stocare.
Cele mai multe rame stochează