Unde sunt cinematografele de altă dată ale Bucureştiului? De la an la an cinematografele care au făcut istorie lasă locul celor noi. Lipsa de condiţii, frigul, scaunele rupte, mirosul greu şi şoarecii cinefili au dus la scăderea drastică a numărului de spectatori în vechile cinematografe şi înmulţirea lor în cele noi, moderne. Cauzele degradării acestora sunt legate de diversificarea mijloacelor de vizualizarea filmelor: internet, noi posturi tv, dvd-uri, dar şi apariţia mall-urilor care oferă condiţii considerabil mai bune celor vechi. În acest moment RADEF RomâniaFilm are în administrare un număr de 290 de săli şi grădini de spectacol cinematografic, din care 40 sunt funcţionale. În Bucureşti mai funcţionează doar 5 (Patria, Scala, Corso, Gloria şi Europa) din cele 27 de săli şi grădini de spectacol cinematografic. Dintre cele cinci doar două, Corso şi Europa, au fost recondiţionate în urmă cu câţiva ani.
Un singur cinematograf pe Bulevardul Cinematografelor
Pe fostul Bulevard al Cinematografelor (actualul bulevard Elisabeta), unde acum câţiva ani fostele cinematografe Bucureşti, Lumina, Capitol, Central, Flacăra, Festival încercau să îşi atragă spectatorii, a mai rămas doar unul singur: Corso.
Cu o capacitate de 273 de locuri, cinema Corso difuzează acelaşi film de patru ori pe zi. La Corso sigla de afară nu este frumoasă, dar înăuntru e curat şi cald. A fost renovat în 2001.
Casiera spune că vin destul de puţini spectatori. „Weekend-ul trecut au fost cam 150 de persoane. Cei care vin sunt în special tinerii şi copiii. Aici nu vin cei cu fiţe, ei merg în mall-uri”, spune femeia de la casa de bilete. Deşi este la Corso de numai câteva zile, spune că lucrează la cinematografe din 1989. Casiera îşi aminteşte că le-a văzut pe toate cum s-au degradat. Înainte de Corso a fost la Europa, unde veneau mult mai pu