Elevii din ultimul an de liceu participau de la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lui februarie 1989 la primele ore de pregătire pentru admiterea la facultate. Meditaţiile gratuite, organizate de universităţi în zilele de sâmbătă şi duminică, ţineau până în mai sau chiar în primele zile ale lunii iunie. Profesorii din cadrul universităţilor realizau această muncă voluntar.
"Liceele mai bune din Bucureşti beneficiau de o dublă patronare – cea a unităţilor industriale şi a facultăţilor. Cele din urmă organizau pentru elevii din ultimii ani de liceu meditaţii, care începeau în lunile ianuarie-februarie. Orele se făceau sâmbăta la sediile facultăţilor şi, în general, erau lecţii de sinteză, dar şi exerciţii şi probleme care se cereau la admitere", îşi aminteşte Aurel Ghimpu, purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti.
Constantin Niţă, profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, era lector la aceeaşi facultate în 1989. Profesorul spune că în februarie, în urmă cu 20 ani, începeau la Universitatea Bucureşti, la Facultatea de Matematică, orele de pregătire pentru cei care doreau să dea admitere la respectiva instituţie de învăţământ superior.
"Existau cursuri de pregătire pentru admiterea la Facultatea de Matematică şi Informatică gratuite pentru candidaţi. Se făceau în clădirea din Strada Spiru Haret, în amfiteatrul de la parter", povesteşte profesorul Constantin Niţă. "Veneau mulţi candidaţi, în general se umplea amfiteatrul, dar nu stăteau totuşi în picioare. Erau şi tineri care se pregăteau pentru Politehnica bucureşteană sau pentru Academia de Studii Economice, pentru că noi nu îi întrebam la ce universitate vor da admitere", completează Niţă.
Cadrele didactice care predau în fiecare sâmbătă şi duminică timp de aproape jumătat