Timişoara a ajuns pe locul trei în clasamentul naţional al împrumuturilor bancare restante, în lei şi valută, din oraşele mari. Criza financiară şi deprecierea monedei naţionale au triplat restanţele bănăţenilor la bănci în numai un an. Timişorenii surclasează provincia la creditele în valută pe care uită să le achite sau nu mai pot să le înapoieze băncilor. Potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României, creditele în lei ale timişorenilor depăşesc 2,5 miliarde de lei, dintre care 88 de milioane sunt restante şi reprezintă valori de trei ori mai mari decât restanţele de la începutul lui 2008.
Aceste valori aduc Timişul pe locul cinci în clasamentul naţional al creditelor în lei, şi pe locul trei în topul judeţelor care mai au credite restante.
Bronz pentru restanţe în valută
Creditele în valută contribuie la nominalizarea cu brio a judeţului Timiş în clasamentul naţional al împrumuturilor bancare neachitate. Astfel, locul trei la împrumuturi în valută contractate şi medalia de bronz la creditele în valută neplătite sunt adjudecate de timişeni.
Bucureştiul şi Clujul depăşesc Timişul la clasamentul creditelor, iar capitala şi Braşovul au luat-o înaintea Banatului la topul restanţelor în valută.
Timişul a adunat credite în valută în valoare de cinci miliarde de lei, dintre care nu a plătit 40 de milioane de lei. Cele mai multe credite au fost luate pentru consum şi locuinţe.
În regiune, clasamentul creditelor este condus de Timiş, după care urmează Hunedoara, Arad şi Caraş la secţiunea „Credite în lei”. Situaţia se modifică doar la creditele în valută, unde Aradul depăşeşte Hunedoara şi la împrumuturi, şi la restanţele la bănci.
Hunedoara nu face excepţie de la regulă
În cazul Aradului şi al Caraşului, restanţele la creditele în lei s-au dublat faţă d