Spuneam in articolul precedent ca IMM-urile orientate catre piata interna reprezinta solutia pentru ca Romania sa treaca mai usor peste criza economica iar pe termen lung reprezinta raspunsul pentru sustenabilitatea economica.
Insa sunt IMM-urile intr-adevar incurajate in Romania?
Un comentariu la articolul precedent mi-a atras atentia, iata ce crede Dedalus (editarile imi apartin):
Macro-eco-no-micu” reflecta micro-econo-micu”…
Cu ochii larg deschisi asupra statului, bancilor, multinationalelor si sindicatelor, ne-am intors cu coada ochiului la micul si mijlociul capitalist roman.
Volatilitatea multinationalelor e cunoscuta - se re-loca si concediaza dupa legea profitului. Doar ca o decizie a lor poate lasa un oras intreg prada mizeriei - vezi Pitestiul sau chiar Galatiul.
Cine sa angajeze oamenii in vremuri de criza? Pai, sigur, IMM-urile. Cum le stimulam? Le luam impozite mai mari, le controlam si in … punem haite de inspectori fiscali pe ele sa le amendeza ca nu au palariutza…
Doamne fereste ca o multinationla sa stranute numai! Guvernul ii da pe loc antibioticul ajutorului de stat, toata lume plange la capataiul lor.
Un IMM nu poate plati 2 milioane lei vechi la timp? Sau nu a depus declaratia pishpen batz? Amenda, amenda amenda! Sa-i inchidem, sa-i luam gainile din curte, sa-l spanzuram pe patron si sa-i taiem… creditele!
Uite, totusi domnu” prim-ministru are grija de IMM: promite neimpozitarea profitului re-investit (da, dar din 2009… adica peste un an jumate… timp destul de razgandeala…), promite un fond de co-creditare si sprijin financiar
Sigur, conditiile vor fi indeplinite numai de firmele de pe lista pe care Guvernul o va primi, ghici cine va fi pe lista aia? Da, da, da… Sigur… Micile firme de mezeluri, fabricutele de suruburi sau de mobila mica, atelierele… Vise, taica, vise!
Doamna Vass vorbeste