Intentia Guvernului de a majora contributia la asigurarile sociale (CAS) cu 3,3% la 43,35%, desi nivelul acesteia ar fi trebuit sa scada, ar putea determina companiile IT sa scada salariile angajatilor, este de parere Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Software (ANIS).
"Se stie ca salariile din industria IT au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii ani, iar in Romania se inregistreaza una din cele mai mari diferente intre salariul mediu din IT si salariul mediu pe economie. Cresterea oricarei taxe pune in pericol multe proiecte aflate in desfasurare, precum si capacitatea unor firme de a plati salariile angajatilor".
In industria software locala lucreaza aproximativ 60.000 de oameni, iar salariul mediu net pentru un programator era anul trecut de 1.000 - 1.100 de euro, conform datelor ANIS. Salariul mediu net pe economie a crescut anul trecut cu aproape 23%, la 350 de euro, conform datelor de la Institutul National de Statistica.
Salariile din soft au explodat pe masura ce resursele umane au fost tot mai greu de gasit pe piata, pe fondul cresterii de cateva ori a numarului de angajati din industrie, de la aproximativ 13.000 in anul 2000. Bugetul de salarii reprezinta aproximativ 60-70% din bugetul unui producator de software. Dragan sustine ca pentru a-si pastra competitivitatea in piata internationala firmele din industria IT romaneasca sunt puse in situatia in care vor trebui sa scada salariile.
"Nu stim cati dintre specialistii romani in IT vor accepta acest lucru. Stim ca si in Romania au loc disponibilizari masive pe fondul crizei, dar pana acum nu au fost cazuri in industria IT. Speram sa nu ajungem in aceasta faza", a mai spus Dragan.
Cel mai puternic impact al situatiei de pe piata ar putea fi resimtit de programatorii care se angajeaza acum prima oara au estimat pentru ZF manageri din industria s