Şefii Parchetului Dolj şi cei ai Tribunalului Braşov au fost demişi pentru eliberarea lui Serghei Gorbunov. Sursa: Mediafax
Scandalul legat de eliberarea în condiţii discutabile a basarabeanului Serghei Gorbunov - principalul suspect al dublului asasinat de la Braşov -, dar şi menţinerea acestuia în libertate, timp de mai multe luni, fără niciun fel de supraveghere, a determinat, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să ia decizii fără precedent.
Dacă în alte cazuri opinia publică a trebuit să aştepte luni în şir o reducere cu 15% a salariului magistraţilor vinovaţi, de data asta CSM „a decapitat“ atât Parchetul Tribunalului Dolj, cât şi Tribunalul Braşov.
„Următorii pe listă ar putea fi magistraţii doljeni“, susţin surse din Consiliu. O decizie în cazul superiorilor judecătoarei Maria Nicola - cea care l-a eliberat pe Gorbunov - ar urma să fie luată însă la mijlocul săptămânii viitoare.
Cinci dintr-o lovitură
Primele capete au căzut ieri după-amiază, la finalul şedinţei cu uşile închise a Secţiei de Procurori a CSM.
Astfel, după îndelungi audieri prim-procurorul Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, adjunctul acestuia, Tena Moraru, precum şi Ioana Sandu - şeful direct al procurorului Marius Vlădoianu care a susţinut în instanţă punerea în libertate a basarabeanului - au fost revocaţi din funcţii. „Decizia Secţiei pentru Procurori este un semn că membrii acesteia au luat în serios cele întâmplate“, a precizat, la finalul dezbaterilor, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, care a ţinut să specifice că a votat pentru demiterea procurorilor.
La câteva ore, anchetatorilor le-au urmat Aurelia Munteanu, preşedintele Tribunalului Braşov, şi preşedintele Secţiei Penale a aceleiaşi instanţe Dan Năstase. „Sancţiunile de la Tribunalul Braşov au venit ca urmare a faptului că instanţa