Doar producătorii de energie „verde“ care deţin centrale mai mici de 1 MW vor avea siguranţa valorificării electricităţii astfel produse. Legea de promovare a energiei regenerabile, adoptată la finele anului trecut, ar putea fi aplicată începând cu această toamnă, după aprobarea Comisiei Europene. Odată cu apariţia marilor proiecte eoliene, autorităţile au căutat modalităţi de a susţine şi micii producători de energie din surse regenerabile.
Astfel, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), doar cei care deţin centrale cu o putere de până la 1 MW vor putea opta fie pentru comercializarea energiei pe piaţa reglementată, fie pentru scoaterea ei la licitaţie pe bursa de profil.
Deşi pe piaţa liberă pot obţine un preţ mai bun, micii producători au siguranţa valorificării energiei, dacă aleg varianta reglementată.
„În prezent, întreaga cantitate de energie din surse regenerabile este preluată de sistemul naţional în regim reglementat, însă toţi producătorii deţin capacităţi mici.
Sunt aşteptate, însă, începând cu acest an, mari proiecte eoliene, de peste 100 MW fiecare”, a declarat, pentru “Adevărul”, vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş.
Preţul reglementat este stabilit de ANRE şi nu îl poate depăşi pe cel mediu anual al energiei electrice stabilit pe piaţa pentru ziua următoare - platforma de referinţă a bursei de energie OPCOM.
De asemenea, producătorii de energie care aleg să negocieze preţul vor fi nevoiţi să plătească dezechilibrele induse, în condiţiile în care resursele regenerabile sunt, de regulă, fluctuante.
În schimb, cei care au centrale eoliene, solare sau hidro mai mici de 0,25 MW şi vând energia în mod reglementat nu vor plăti aceste dezechilibre.
Mai multe certificate verzi