Italia, Franţa şi Spania şi-au adăugat alte câteva delicatese la consistentele lor liste cu produse protejate de Uniunea Europeană. România nu a transmis încă la Bruxelles nici o solicitare de protecţie pentru vreun produs, dar are în pregătire magiunul natural de Topoloveni. Uleiul de măsline din Spania, pregătit să concureze în Europa
Foto: Albert GEA/Reuters
Ridichile de Verona, şofranul de Sardinia, uleiul de măsline din regiunea spaniolă La Alcarria şi stridiile din insula franceză Oleron s-au alăturat listei produselor recunoscute şi protejate de Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene.
DIVERSITATE CULINARĂ
În prezent, aproape 800 de alimente, majoritatea delicatese, se află sub “umbrela” protecţiei europene. Asta înseamnă că numai produsele manufacturate într-o anumită zonă au dreptul să poarte numele respectivei regiuni, într-o încercare a Comisiei de a descuraja comercializarea unor bunuri de calitate inferioară. De exemplu, nimeni din Marea Britanie sau Slovacia nu poate scoate pe piaţă un produs pe eticheta căruia să scrie “Şuncă de Parma” fără a deveni subiectul unui proces comercial cu daune serioase. Miza depăşeşte însă graniţele strict comerciale, întrucât fiecare ţară consideră că specificul său culinar trebuie păstrat şi făcut cunoscut peste tot în lume. O dată cu includerea pe listă a celor patru noi produse, Italia îşi consolidează poziţia de lider european în materie de alimente recunoscute şi protejate, cu 176 de denumiri. Pe listă figurează brânzeturi, produse din carne, dar şi diverse tipuri de ulei de măsline, perele de Sicilia sau busuiocul genovez. O urmează Franţa, cu 161, şi Spania, cu 121 de produse. România figurează în comunicatul Comisiei la capitolul “state care nu au propus deocamdată nici un produs”, alături de Bulgaria şi Letonia. În aşteptare se află Malta,